menu

Agenda 

Bd-preparatendag over equisetum op Viervaart in Groede, Zeeland op zondag 15 mei 2022

Piet Korstanje heeft jarenlang biologisch-dynamisch fruit geteeld in Zeeland. Hij is nu met pensioen, maar zit niet stil en verzorgt de fruitbomen op Viervaart. Daat experimenteert hij met Equisetum arvense oftewel heermoes , akkerpaardestaart, roobol, kattestaart of unjer genoemd. In vroeger tijden waren soortgenoten tientallen meters hoge bomen en grotendeels verantwoordelijk voor de vorming van steenkool. Het is dus een oeroude plantensoort.

In de landbouwcursus van Rudolf Steiner staat een aanwijzing over het bestrijden van schimmels door het terugdringen van een 'teveel aan maankrachten' met behulp van heermoes. Het bevat een grote hoeveelheid kiezelzuur; uit de landbouwcursus begrijpen we dat dit past bij de vorm-lichtkrachten van de zon in tegenstelling tot de meer waterige groeikrachten van de maan.

Piet ontdekte een verschil in schurftaantasting bij appels na een aantal jaren een rijtje bomen wel en een rijtje niet met heermoes bespoten te hebben. Het verschil was opmerkelijk, wat er toe heeft geleid deze dag te organiseren. We gaan de vorm-en levenskrachten van equisetum, het preparaat en de bespuiting op hun werking onderzoeken.

De dag staat open voor iedereen die interesse in het thema heeft. Voor een inleiding op de onderzoeksmethode wordt gezorgd.

Met degenen die zaterdagavond al komen en blijven kamperen kunnen we ook de bijna volle maan waarnemen vanaf 19.30 uur.

Praktisch: datum: zondag 15 mei 2022 van 10 tot 17 uur

Plaats: Minicamping Viervaart Barendijk 5 4503GT Groede

Voor soep wordt gezorgd, graag zelf brood o.i.d. meenemen.

Kosten: 25 euro excl. kamperen

Betalingsgegevens: Antroposofische Vereniging in Nederland IBAN: NL28TRIO0212175297 o.v.v. fondscode 2461 preparatendag Viervaart

Let op: uw inschrijving is pas geldig na betaling van de cursusbijdrage, dit geldt ook voor de mensen die zich al aangemeld hebben.

Verdere inlichtingen en inschrijving: Joost Poel, joost@beeldhouwwinkel.nl , tel 06 54372320

Voor reservering en info van de camping zie: www.viervaart.nl

Organisatie: onder auspicien van het IOLV, door Joost Poel en Hans Lap

Lang weekend waarnemen van de levenskrachten bij de bd-preparaten, juni 2022

Wegens omstandigheden gaat dit weekend helaas niet door.